dissabte

Un concurs educatiu: això és una televisió pública!



Avui he vist per primera vegada un concurs de Tv3 que es diu Pica Lletres i està presentat per en Lluís Gavaldà. El programa, adreçat a alumnes de 3er d'ESO, està basat en els concursos de lletrejar paraules que són força populars als EUA. Fa uns mesos vaig veure la pel·lícula-documental Spellbound que tracta d'aquest tema i em va sorprendre gratament. Bé, allà als EUA ho fan més a l'engròs i converteixen els concursos televisius en combats a vida o mort, en fan un gra massa per un programa educatiu però què ens pot estranyar d'un país on és més fàcil comprar una arma que fotre's una cervesa a depèn de quines edats?
Doncs bé, després de veure la pel·lícula, a la classe on sóc tutor (3er i 4rt) vaig començar a fer un concurs similiar adaptat durant l'hora de llengua catalana i els va agradar molt, hi volien jugar a tota hora.
Amb el Pica Lletres s'aconsegueixen dues coses que crec que ha d'oferir una televisió pública i catalana com és TV3. En primer lloc potenciar l'ús de la llengua catalana entre els joves i en segon lloc divulgar la riquesa que té aquesta maltractada llengua que és la nostra. En una època en la que els joves escriuen fatal entre d'altres coses per culpa d'SMS i Messengers, està molt bé que es facin concursos d'aquest tipus. Espero que tingui molt d'èxit.
PD: No he posat res sobre el fi de curs d'aquest any, no m'ha vingut de gust.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ens podries explicar l'adaptació del concurs que vas fer a la teva classe.

JRoca_Font ha dit...

Ho feia molt simple, tinc pocs alumnes i és clar, a nivell organitzatiu és fàcil. A la pissarra vaig posar els noms de tothom i tot seguit començava un a lletrejar una paraula, per exemple: muntanyes. Sempre buscava paraules que portessin elements treballats: plurals acabats en es, o-u, vocals neutres, x-ix-j-g-gu-ju, rr-ss, etc... Pel nivell de cicle mitjà no comptava accents. Qui deia bé la paraula tenia un punt i l'apuntava a la pissarra, si un fallava, la paraula passava al següent i podia optar al punt. No eliminava com en concurs original americà. Després de lletrejar la paraula s'havia de dir sencera, així ho fan a la peli, al programa em sembla que la paraula sencera la diuen abans. Jo ho feia sense ajudes perquè les paraules tampoc eren molt complicades per un C Mitjà.
Espero haver ajudat.
Salut i bon estiu!

Anònim ha dit...

Estic pensant en fer una cosa semblant però amb l'anglès del cicle Superior