diumenge

I si fem una vaga a la japonesa?

Les darreres vagues estèrils en l'ensenyament van fer que moltes escoles es plantegessin mesures diferents al simple fet de no anar a treballar el dia concret de la vaga; crec que està molt bé trobar noves maneres de protesta sobretot si busquen la complicitat dels pares.
Per aquest dimecres 29S a l'ensenyament jo optaria per una cosa semblant a una vaga a la japonesa. Les vagues a la japonesa que segons Viquipèdia són una llegenda urbana, suposen treballar més hores del compte per augmentar la productivitat i a la llarga perjudicar a l'empresa. L'ensenyament no pot buscar un augment de productivitat ja que l'objectiu no és produir objectes, peces o coses que es puguin quantificar, tot i això, la majoria de mestres ens emportem feina per fer a casa i d'aquesta manera omplim unes jornades que pels ulls de la societat són molt més curtes; estem treballant a casa corregint, creant materials, programant, etc..
La meva proposta -que arriba massa tard- seria fer una jornada molt més llarga dins dels centres el dia de la vaga, per exemple de 9h a 21h. Els alumnes farien l'horari habitual i els mestres es quedarien a les aules fent la feina que acostumen a fer a casa, així de simple.
Em molesta la gent que diu que els mestres fem vagues a la mínima, que ens estem queixant tot el dia, que fem poques hores i que estem carregats de vacances.
Els comentaris estan oberts.

3 comentaris:

marta (volar de nit) ha dit...

Em sembla una bona idea. No només pels que treballeu a l'ensenyament. El problema és que no exerciríem cap mena de "molèstia". Què en penses d'aquest punt? Potser en el futur les "queixes" han de ser algun tipus de boicot al consum d'alguna cosa i confiar en l'efecte dominó. Per exemple, un dia no utilitzem electricitat. No tinc clar si serviria per res tampoc. En el meu cas, fer vaga no implica res més que pagar per tenir un dia de festa. És una mica trist. Hem de pensar i molt i inventar alguna cosa que realment tingui sentit actualment

JRoca_Font ha dit...

Marta,
sí, hem d'inventar alguna cosa que tingui sentit perquè la gent es cansa de pagar per fer vacances.
En el cas de l'ensenyament que sempre està en el punt de mira crec que la meva proposta podria funcionar si els mitjans se'n fan ressò, almenys seria una mica de neteja d'imatge a un sector que està rebent massa últimament.
Salut

marta (volar de nit) ha dit...

Tens raó. Seria la bomba però ho hauríeu d'explicar molt bé perquè se'n fes el ressó adequat