dimarts

Consideracions sobre la llei antitabac

La llei antitabac, com va passar amb la llei contra les corridas de toros a Catalunya, ha donat la raó al senyor Mike Godwin que és l'autor de l'anomenada llei de Godwin: A mesura que una discussió a la xarxa creix, la probabilitat que es doni una comparació amb els nazis o Hitler tendeix a u.
Si analitzem una mica el que es va dir pels mitjans de la xarxa ens trobarem que una part dels fumadors tracta de nazis al govern per haver aprovat aquesta necessària llei que malauradament per milers de famílies, que han viscut un Nadal amb un plat menys a taula, ha arribat tard i malament. Ha arribat tard perquè fa massa anys que es coneixen els efectes nocius del tabac i ha arribat malament perquè el pedaç que va suposar la llei feta-la-trampa del 2006 ha estat ruïnós per una part dels empresaris que van fer obres costoses al seus locals. Sóc dels que penso que la llei encara és fluixa doncs no regula els espais esportius a l'aire lliure tot i regular els parcs infantils. Si la llei accepta la lògica que el tabac perjudica també en espais a l'aire lliure com un parc infantil perquè no accepta que els camps de futbol, pistes poliesportives o pistes d'atletisme són també espais on cada dia milers de nens i nenes practiquen esport? han tingut l'oportunitat de fer com a Anglaterra on anar a veure un partit de futbol és una altra cosa ja que no t'has d'empassar el fum de tabac, puros i porros dels seguidors asseguts a almenys cinc seients a la rodona, però no s'han atrevit.
I els fumadors que parlen de manca de llibertat i diuen viure en un règim totalitari que els ho prohibeix tot? d'entrada cal dir que ningú els ha prohibit seguir fumant, simplement s'ha regulat per evitar que la major part de la població pateixi els efectes d'una part de la població que té un problema d'addicció molt complicat de tractar i que és l'èxit més rotund de les tabacaleres que destinen milions de dòlars en investigació perquè això segueixi passant. I respecte als bars que es veu que tancaran per culpa de la llei potser hauríem d'analitzar què fa que una persona deixi de visitar un bar, diria que hi ha molts factors, n'esmentaré uns quants: proximitat amb el lloc de treball o de residència, tracte correcte, relació qualitat-preu, ambient, netedat, etc.. si tots sabem que a sobre hi ha molta crisi i que hi ha molta competència el probable fet que alguns bars hagin de baixar persianes no serà només degut a la llei antitabac, serà degut a una suma de factors. Hi ha bars i restaurants amb un èxit brutal on no es permet fumar des de fa molt de temps i molts bars que després de la llei del 2006 van canviar el cartellet de prohibit fumar pel de fumar veient que perdien clientela, en aquell moment els fumadors escollien els bars amb fum i potser deixaven el bar de tota la vida, ara si deixen de visitar el bar serà pels factors abans esmentats però ja no valdrà l'excusa del fum. I és clar, també s'ha de parlar dels que vam deixar de visitar bars amb fum i ara tornarem a entrar, som molts més dels que la gent es pensa i sovint anem amb família per la qual cosa també gastem més.
El que ha de fer el govern ara és complementar la llei amb campanyes de conscienciació i d'ajuda a combatre el tabaquisme, no entenc com no han fet anuncis en prime-time explicant les raons de la nova llei o oferint ajuda contra el tabaquisme, això és fer les coses a mitges, hi ha molta gent que necessita una empenta per deixar el tabac i fent les coses com s'han fet, a mitges, simplement han aconseguit que s'hagi enfadat i s'hagi tancat en banda. Mal fet.

3 comentaris:

David ha dit...

Totalment d'acord amb tu. En el cas del Camp Nou, però, només cal que la Junta Directiva acordi la prohibició de fumar...

Això de la pèrdua de llocs de treball és un fals mite. No hi ha cap estudi seriós que hagi demostrat que imposar una llei més restrictiva per al consum de tabac en espais tancats s'hagi traduït en un impacte negatiu sobre l'ocupació al sector de l'hosteleria. A nivell individual pot ser que alguns establiments hagin de tancar. Però, com molt bé has apuntat, probablement aquest tancament hauria estat inevitable perquè tenien el negoci mal enfocat.

Ricard ha dit...

Malgrat estar una mica fart de tantes prohibicions i regulacions, estic d'acord amb les teves consideracions: la prohibició del tabac no suposarà cap problema econòmic pel sector de l'hoteleria que ja fa temps que mostra una mena de victimisme infantil.
Ara bé, som una societat ben immadura. Necessitem que ens ho regulin i ho legislin tot. No anem bé.

JRoca_Font ha dit...

David,
sí, la pèrdua de llocs de treball és una excusa poc convincent i pel que s'ha vist s'hi aferren molt. El dia que es prohibeixi fumar als camps de futbol veurem millor futbol, literalment.
Ricard,
mirant les conductes de molta gent és normal que calgui regular les coses i en el cas de temes de salut crec que les administracions han d'estar a l'alçada, ens hi juguem massa i aquesta llei ha arribat tard per massa gent.
Salut