dijous

La deixadesa com a norma

Diria que una de les funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals és divulgar la llengua catalana i promoure'n l'ús. Vull pensar que la gent que treballa -per exemple a TVC- té un nivell de llengua molt superior a la mitjana nacional de la mateixa manera que vull pensar que les facultats de magisteri no permeten que els futurs mestres obtinguin el títol sense tenir una excel·lent competència lingüística però és clar, sóc un ingenu i visc en un país que no valora prou la seva llengua. Som tan rucs que no som capaços de veure el tresor que tenim i precisament aquesta displicència cap a la llengua és un dels motius de militància pels pessimistes sobre el futur del català.
L'any 1983 es va crear TV3 en un moment clau per la nostra llengua just en l'inici de l'encertada immersió lingüística quan els nivells de coneixement del català -sobretot escrit- eren baixíssims. Molt sovint quan es parla de normalització sembla que només es parli de català oral però hem de tenir present que hi ha desenes de milers de catalans que tot i parlar la llengua no són capaços d'escriure-la bé entre d'altres coses perquè no van tenir la sort d'aprendre-la a l'escola. I aquí també hi ha d'entrar TV3 perquè per molta gent és una font fiable de català correcte, per tant, és totalment inadmissible que a TVC es facin faltes d'ortografia. El nivell d'exigència que s'ha de demanar és altíssim perquè la funció i la responsabilitat pública que té la corporació és primordial per la llengua.
És trist comprovar que encara ara es facin atemptats contra la llengua a nivell escrit i també a nivell oral amb castellanismes o amb els pronoms febles, a qui hem de demanar responsabilitats? jo de moment he enviat una queixa al defensor de l'audiència i he marcat la casella de rebre resposta perquè vull que m'expliquin què collons està passant.
Foto: "3/2/2011"
Catanyòlia

3 comentaris:

vullunfestuc ha dit...

Una pregunta...

No entenc el concepte "enòleg parató"...

efe ha dit...

És inadmissible que Tv3 faça faltes. Això és així i prou.

Però també caldria tenir en compte que els veïns del costat, amb una llengua que no sembla estar en perill de mort, ni res semblant, també fan unes coses a les seues teles que fan por. No és un fenomen únic del català.

JRoca_Font ha dit...

Vullunfestuc,
Parató crec que és el nom de les caves però no ho sé segur.
Efe,
sí, és una deixadesa comuna cap a les llengües, el problema és que en el nostre cas la gravetat crec que és major degut a la situació del català. Els nostres veïns tenen un problema afegit de contingut televisiu molt baix, almenys a TVC podem dir que hi ha programes de gran qualitat.
Salut