diumenge

Osonosfera dospuntzeroment

Ahir vaig tenir un d'aquells casoris maratonians que mereixen un post sencer (o potser un bloc) i això ha fet que dospuntzero parlant he trigat més del compte a valorar la primera trobada blocaire d'Osona que va inaugurar l'Osonosfera divendres.
Ja aviso que el que diré no agradarà a tothom però com que sóc una persona constructiva la gent entendrà que el post no va amb mala llet sinó amb afany d'ajudar o de reflexionar; es tracta d'això, no? debat, crítica, reflexió, 2.0.
El lloc escollit per mi va estar molt bé doncs molts osonencs coneixem poc (pocs) pobles tan encantadors com Tavèrnoles.
Pel que fa al contingut de la jornada crec que es va basar massa en el que són els blocs i les seves possibilitats i poc en el que ens ocupava que era l'Osonosfera. Està bé que se'n parlés: els blocaires hem de ser conscients del potencial divulgador dels nostres blocs, per bé i per malament; tot i i això, en el debat es va parlar molt de periodisme, de política i poc (o gens), per exemple: de blocs de cultura, de blocs col·lectius, de portals-bloc, de meteorologia, d'educació i les TIC, de tecnologia, de música, de literaris, de blocs fets sense més intenció que passar l'estona, etc... m'enteneu per on vaig? Dels assistents a la jornada possiblement el 90% sabíem des de fa anys què són els blocs i per això coneixíem els convidats de luxe que van venir i sempre és interessant escoltar-los i llegir-los però, i l'Osonosfera? va quedar clar què és? qui l'integra? què podem fer els blocaires d'Osona per l'Osonosfera?
Bé, espero que aquesta crítica serveixi per millorar aquesta comunitat i que el projecte engegui amb força, estic content de formar-ne part.
Una altra crítica que comparteixo: 1a trobada de blocaires d'Osona a Osona web 2.0
Osonosfera als blocs i premsa digital:
Vilaweb
Osona.com
Saül.cat
Josep Comajoan
Carles Puigdemont
Carles Banús
Foto: "Fer pinya" de JRoca

13 comentaris:

Vida quotidiana ha dit...

Jordi,

Jo també sóc dels que penso que aquest tipus de trobades acaben pecant de ser massa 1.0. La filosofia 2.0 no consisteix només en fer un bloc o estar apuntat al Facebook, sinó també en un canvi de model de pensar. Jo quan vaig a unes jornades d'aquest tipus i veig que s'estructuren en taules rodones on el públic gairebé no pot parlar, penso que encara queda camí a recórrer.

El tema, penso és intentar corregir aquesta tendència en el futur sempre que es pugui. En jornades importants no sempre és possible (si vols que vingui la tele, han de venir els polítics; o si vols que et deixin el local, segurament hauràs de fer una inauguració institucional), però en reunions més petites és una cosa que hauríem d'evitar.

Per cert, a veure si pots venir a la propera Ateneuesfera i així pots veure in situ una trobada 2.0 ;)

J ha dit...

Bones company blocaire,

coincideixo amb tu en les impressions de la trobada. Però potser ens caldria fer xic d'autocrítica, doncs el periodistes i els polítics han estat qui han promogut la excel.lent iniciativa. Seria bo que no els deixem sols en la tasca d'empènyer l'osonosfera.
Com va dir l'Eduard, "cal espai pels blocs catxondos".

A veure si en la propera ens coneixem, a mi em va saber greu no poder parlar amb tothom.


A reveure,

JRoca_Font ha dit...

David,
va ser molt institucional, també s'ha de dir que el projecte va ser impulsat per polítics i periodistes com bé apunta en Joan en l'altre missatge. Bé, ja es veurà com evoluciona tot. Del tema Ateneuesfera ja t'he enviat un e-mail.
Joan,
gràcies per aportar, tens raó. Cal fer pinya per l'Osonosfera. Hi ha espai per a tothom i ja anirà sortint una mica tot.
El proper dia ens coneixem, aquest apunt de conèixer els blocaires el fan des d'Osona web 2.0, hauria estat bé conèixer més gent.
Salut

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Jordi,

Aquest cap de setmana vaig molt liat i encara no he pogut fer l'apunt (o apunts, l'ocasió s'ho val) sobre la "inauguració" de l'Osonosfera. A grans trets, estic d'acord amb la teva constructiva (i la que en Josep Lluís fa a Osona Web 2.0 i en Joan Ayats en comentaris als dos blocs), però no per això ens hem de desanimar. Precisament, crítiques semblants van fer que el que primer havia de ser una Osonosfera amb blocs de política i actualitat s'obrís a tota mena de blocs. Ara n'hem d'acabar d'aprendre tots plegats de cara a properes trobades. En el algun dels meus apunts espero poder ja fer alguna proposta en aquest sentit. I sí, no ens vam poder saludar tots, però en canvi, estic molt content d'haver-te saludat a tu particularment i d'haver-nos conegut més enllà de la virtualitat dels blocs.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

És el que te escriure "a corre-cuita". Ara m'adono que en l'anterior comentari quan dic "constructiva" havia de dir "crítica constructiva". Doncs vet-ho-aquí la "fe d'errors". A diferència de la premsa tradicional, que has d'esperar a la següent edició per fer-la, aquí pots fer l'esmena immediatament. Bon diumenge a tothom.

Iñaki Escudero Vázquez ha dit...

Estic d'acord amb bona part de la "crítica constructiva", però crec que caldria introduir alguna matisació. Aquesta 1a Trobada tenia, al meu entendre, molt més de presentació-naixement que d'una trobada pròpiament dita. Presentàvem la criatura en societat, ara és hora que comenci a caminar sola, que vagi creixent i prenen les decisions que consideri oportunes.

Els que vam començar aquesta idea i li vam anar donant forma som, com s'ha apuntat, en la seva majoria blocaires polítics i periodistes. Preteníem visualitzar la rica comunitat blocaire que tenim a Osona (i Lluçanès) i projectar-la a la catosfera. La Trobada de divendres era resum de tot plegat.

A partir d'aquí, penso que en properes trobades l'osonosfera s'hauria de centrar més en qüestions com les que apunta en Jordi i molts dels que heu comentat el post, o potser no... Serà decisió de tots plegats...

JRoca_Font ha dit...

Josep,
estaré atent a les teves propostes, l'Osonosfera acaba de néixer i entre tots l'hem de perfeccionar perquè tothom s'hi trobi a gust. Jo faria una espècie de normativa interna que evités entre d'altres coses blocs amb clares finalitats comercials, no m'agradaria que algú pogués aprofitar l'Osonosfera per guanyar diners o publicitar un negoci. Crec que seria bo obrir un debat o un "ciberdebat" parlant d'aquests temes.
D'altra banda també va ser un plaer per part meva conèixer-te personalment.
Que vagi bé.
Iñaki,
queda perfectament aclarit, heu fet un esforç molt positiu per engegar-ho, ara crec que seria bo polir "l'invent" amb debats amb molta participació.
Salut

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Jordi, sí, suposo que com en qualsevol col·lectiu, s'està exposat a que hi hagi el "trepa" de torn que aprofiti per fer negoci de l'esforç i la bona fe dels altres. Malgrat tot, aquest debat, entre el grup promotor del portal, ja el vam tenir. Vam començar sent força restrictius i vam acabar, penso que encertadament, sent força oberts, incloent al portal tots els blocs fets a Osona o per gent d'Osona que viu fora. Entre els que serien de dubtosa "autenticitat" (cosa força complicada de fixar la frontera), vam decidir que si acceptaven comentaris, també els consideraríem blocs de l'Osonosfera. Al cap i a la fi, tu pots fer un bloc per vendre pisos, roba o bolígrafs, és igual, però si obres el debat entorn de la venda de pisos, roba o bolígrafs, continua tenint sentit com a bloc. La gràcia de l'Osonosfera, precisament, penso que no s'ha tancat gaire. Hi havia la possibilitat de fer-la més restrictiva i, ja ho veus, al portal hi surt pràcticament tot. Qui actualitza més, surt més a portada, i qui menys, doncs queda més "oblidat". Bé, serà qüestió d'anar-ne parlant, però sobretot, sense fer-nos-hi mal.

JRoca_Font ha dit...

Josep,
estic d'acord amb això dels comentaris, si els obres al públic hi ha debat i pot ser considerat un bloc de totes totes; per la xarxa corren alguns blocs que van d'abanderats de noséquè i a l'hora de la veritat restringeixen els comentaris, no ho veig gaire 2.0 que diguem.
Salut

Anònim ha dit...

Hola jordi,
d´entrada dir-te que l´opinió, quan és constructiva, sempre és agraïda. Comparteixo amb tu que de l´osonosfera segurament se´n va parlar poc en l´acte. També és cert que necessitàvem, almenys en aquest primer acte, visualitzar un cartell de luxe per atraure el personal. Si només haguéssim presentat l´osonosfera i ho haguéssim fet entre nosaltres haurien passat 2 coses: primer que els mitjans se n´haurien fet poc ressò i segon que hauríem estat 4 gats. Ara ja hem marcat el pas i a partir d´aquí cal no perdre´l i és entre tots que ho hem de fer. L´osonosfera no és de ningú i és de tots. I és precisament per ser de tots que cal ser molt curosos en posar límits més enllà dels que legalment avui existeixen a la pròpia xarxa. En fi, que cal seguir-ne parlant i al mateix temps aprendre´n. A reveure company!

JRoca_Font ha dit...

Joan,
entenc el que dius sobre el cartell de luxe i la resta d'explicacions, ara cal seguir amb el projecte i debatre entre tots cap a on ha d'anar l'Osonosfera.
Salut

Ceci ha dit...

Llegint blocs com aquest i d'altres d'educació m'he decidit a començar el meu propi bloc. Fa temps que el vaig obrir però fins ara no hi havia escrit. Espero poder venir a la següent trobava ja que ho trobo molt interessant.

Gràcies,

Ceci

JRoca_Font ha dit...

Ceci,
gràcies a tu per comentar al bloc. Està bé que comencis un bloc sobre educació, segur que serà interessant llegir com expliques les teves experiències des del teu punt de vista de mestra que comença, et llegiré.
Salut