dilluns

Fer escola amb els blocs


Aquests dies he estat parlant amb un company mestre que forma part de l'equip directiu d'una escola; vam parlar de les TIC, els blocs, les pàgines web, etc... La seva escola té una pàgina web però no té bloc entre d'altres coses perquè ni s'ho havien plantejat. Un mestre actualitza el lloc web quan pot o quan té material suficient. Al meu amic li vaig parlar dels avantatges del bloc respecte al web tradicional: fàcil actualització, possibilitat de deixar comentaris i obrir debat, fàcil incorporació d'aplicacions de tot tipus, col·laboracions dels alumnes, etc... Li vaig parlar del meu projecte a mig termini amb el bloc de les Pinediques, li va agradar la idea i creu que, com a mínim, s'ho plantejaran. Definitivament, en el moment que una persona ven un producte amb confiança i sense demanar res a canvi vol dir que aquesta persona creu en el producte, i jo crec en els blocs educatius com a eina 2.0 que fa escola. Espero que els blocs creixin com bolets a cada centre perquè voldrà dir que la gent ha entès que tenen un potencial imparable.
Foto: "2º part" de JRoca'09

6 comentaris:

Xevi Vilardell Bascompte ha dit...

No puc estar del tot d'acord amb la teva aportació. Tot i que els blocs incorporen mecanismes de participació no són exclusius, ni molt menys, d'aquest tipus de "format web" que s'està fent tan popular. Si que és cert que els blocs, a nivell de facilitat, són molt més pràctics que una web. Tot i així, una web ben feta i autogestionable també és fàcil de fer funcionar (tot i així entenc que aquest és un recurs fora de l'abast de les escoles). Finalment, la majoria d'aplicacions i gadgets que es poden incoporar en un bloc també és possible fer-ho en una web.

M'agraden els blocs perquè han acostat internet a molta i molta gent. Tot i així, hi ha un aspecte dels blocs que no 'agrada i és que els trobo molt efímers. Diguem senzillament que les aportacions acaben desapareixent o desdibuixant-se en el temps. I de fet no és culpa del bloc en si, ja que la idea del bloc és, en el seu inici, la de diari personal o de quadern de bitàcora. L'ús generalitzat d'aquestes eines per a gairebé qualsevol propòsit és el que crec que la gent fa malament. Potser el que caldria és posar a l'abast de la gent eines estàndard gratuïtes per crear webs més complexes que els blocs en el cas que la situació ho requerís. Per exemple, és útil el Moodle quan intentem implementar una aula virtual amb facilitat o el Os Commerce quan intentem implementar una botiga virtual.

Internet avança cada dia i crec que veurem aviat eines més adequades a cada necessitat. Els blocs, de moment, crec que són un pedaç (un bon pedaç, però un pedaç en definitiva).

Ricard ha dit...

M'agraden els blocs i els considero una bona eina tant per les escoles com pel treball a l'aula. També és una bona eina per integrar el treball de les TIC al currículum. Aquest serà el quart anys que els utilitzaré a les meves classes i estic molt satisfet dels resultats.

JRoca_Font ha dit...

Xevi,
entenc el que comentes i certament hi ha eines com el Moodle que poden aportar encara més coses però ara mateix, a l'escola primària sobretot, diria que els blocs són la millor eina; són un pedaç? pot ser, però la facilitat d'ús i la interacció els fan molt útils i amb un potencial excel·lent a nivell educatiu. Això que dius dels comentaris és cert però sempre queden els arxius.
Ricard,
veig que també hi creus, segur que els blocs actuals que utilitzes no tenen res a veure amb els de fa quatre anys, s'ha evolucionat força i els alumnes diria que cada vegada hi tenen més a dir.
Salut

Rafel ha dit...

Estic força d'acord amb l'entrada. Nosaltres estem treballant a Primària conjuntament amb blocs i web, treient-li el màxim de suc que sabem i podem a les dues coses.
Els blocs estan donant molt de joc i espero que no siguin vistos com una feina feixuga més, sinó que ens faciliti la relació i el treball amb els alumnes.
De fet s'està comentant que cada cicle el treballarà cooperativament i no l'informàtic de torn.

I ara a l'horitzó tenim el Moodle que farà de pal de paller de totes dues coses durant un temps.

Apa, a reveure.

Anna ha dit...

hola!! doncs aquest anys estic com tu, a part de l'ef de cicle inicial, faig informàtica a 4rt i 5è, i la meva proposta era fer un blog, perquè trobo que funciona molt bé, l'escola té pàgina web, actualment no s'actualitza des de l'abril, i fa una mica de pena. jo volia fer crear als nanus un blog personal de cada u, però no sé com fer-ho, amb els de 5è millor que amb els de 4rt, que estan més peixos, és que els hi fan fer coses molt simples, com un document de word.. ?, i ara estan fent un power del sistema solar.. aquest ja està millor.. haviam si m'ajudes una micona! gràcies!!

JRoca_Font ha dit...

Anna i Lluís,
un bloc per cada alumne crec que és una mica arriscat en el sentit que serà complicat que tingui continuïtat, jo els faria fer un bloc de classe i els faria penjar diverses coses: anècdotes, sortides, colònies, algun vídeo, algun podcast (mp3), potser algun concurs de fotografia o dibuix, etc... s'hi implicaran més i no hi haurà les possibles rivalitats que podrien haver-hi en blocs individuals. Prova-ho ;-)
Salut