dimarts

L'escurçament de la infantesa

Primer post del 2007. Aquest any em plantejo superar els 137 del 2006, ja es veurà.

Escoltava diumenge passat el programa “Eduqueu les criatures” de Carles Capdevila a Catalunya Ràdio. El convidat era en Sergi Pàmies i reflexionava sobre l’escurçament de la infantesa, certament és un tema que afecta a tota la societat i evidentment a l’escola. Crec que és inqüestionable el fet que avui en dia vegada s’avança l’adolescència. Ara si entréssim a debatre les causes que provoquen això possiblement aniríem a trobar interessos econòmics, és dir, a les companyies els interessa fidelitzar clients cada vegada més joves per tenir més beneficis. Un exemple són les companyies de telefonia mòbil i les seves promocions a la gent molt jove, pràcticament nens.

Una altra causa és la televisió: cada vegada surten models de nens que volen ser joves més aviat, un exemple són les sèries tipus “Los Serrano” i aquestes del “Rebelde Way”. Són sèries que es posen de moda a una velocitat vertiginosa i que donen la idea que "los mayores" són tontos, imbècils i passats de moda, en canvi els joves són llestos, entremaliats i moderns i els han de "putejar" nit i dia per ser més "guays".

Si volem buscar més causes i per mi definitives jo diria que la implantació de l'ESO ha fet molt mal en aquest sentit. M'explico resumint-ho: abans quan feies 8è eres el gran del cole i ara ho ets a 6è, no cal ni dir el que s'espera dels grans del cole, ho saben prou bé els nens i nenes.

Hi ha països on els nens perden la infantesa per força perquè són obligats a treballar, aquí tenim la sort de viure al primer món i no ens adonem que estem escurçant una cosa tan bonica com és que els nens i les nenes ho siguin per molts anys.