dilluns

No és el mateix

A l'escola començo la setmana amb el MEF-objectiu marcat d'aconseguir que els alumnes diguin educació física en comptes de gimnàstica. La setmana passada els ho vaig explicar bé als de cicle mitjà:
- Oi que per dir mates no dieu pas sumes? o divisions?
- No.
- Doncs per dir educació física no heu de dir gimnàstica. La gimnàstica és un esport i alhora forma part de l'educació física però l'educació física és molt més que la gimnàstica com les mates són molt més que les sumes o les divisions. El nom correcte de l'assignatura és educació física, digueu-ho als pares, als parents, als mestres, corregiu-los quan diguin gimnàstica i expliqueu-los la raó.
Feia molts anys que no feia educació física amb grups nombrosos i de moment crec que me'n surto bé. En grups grans és important mantenir unes pautes de treball, un to, una manera d'explicar i un protocol de sessió que els alumnes han de conèixer. Saben que no fem res "perquè sí", que tot té un objectiu i els animo a preguntar-lo. Al principi, amb alumnes nous, també és important "quadrar-se" en determinats moments quan els nanos volen posar-te a prova, és quan l'experiència juga a favor teu, cal conèixer el moment en el qual un alumne que no coneixes aprofita aquest fet per intentar ridiculitzar-te davant dels altres, passar-se la ratlla o simplement perdre't el respecte de forma quasi definitiva si no actues rotundament. El fet d'haver estat entrenador de nens durant molts anys, monitor d'extra escolars i d'esplai m'ha ajudat a conèixer millor les reaccions dels alumnes.
Us deixo un vídeo que he trobat per la xarxa en el qual un MEF experimenta noves activitats amb els seus alumnes i ho vol compartir amb tothom. Gràcies company!

5 comentaris:

Montserrat ha dit...

Em costa molt recordar que he dir educació física i no pas gimnàstica. Un cop aconseguit que es digui gimnàstica en comptes de gimnàs ara cal dir educació física, que és llarg i feixuc.... de totes formes ho seguirem intentant.

JRoca_Font ha dit...

Montserrat,
dient educació física estàs dignificant en certa manera aquesta assignatura que en cap cas és una maria.
Salut

Sylvie ha dit...

Doncs jo no soc mestre, i tinc 30 anys i serà un cas estrany però a la meva escola i institut sempre recordo haver posat a l'horari Educacio Fisica.

Anònim ha dit...

Ja fa temps que vaig perdre el compte de posts que escrius en que em sento plenament identificat: la batalla diària pel nom de la matèria, els primers dies amb grups nous, el quadrar-se davant dels “llestos”, l'intent de transmetre una rutina i hàbits que es repeteixin en totes les sessions del curs, les xerrades per explicar què fem i per què ho fem, arreglar al final de la sessió els problemes que han tingut durant la classe amb companys, etc. M'alegra molt que tornis a exercir de MEF.

Salut i bon curs!!

JRoca_Font ha dit...

Sylvie,
el problema no és l'horari perquè a l'horari sempre o quasi sempre posa Educació Física, la nostra lluita és dignificar aquesta assignatura i si comencem anomenant-la correctament tenim molt a guanyar.
Jaume,
a mi també m'alegra tornar a fer EF, són només sis hores setmanals però ja les gaudeixo, ho trobava a faltar. Suposo que els posts amb referències a l'EF aniran a més.
Gràcies per llegir i comentar.
Salut