Endavant les atxes!
Aquestes dies hem vist ampliat el debat de tradicions nostrades i forànies amb les figures del Pare Noël i el tió com a protagonistes i avui us explicaré una tradició que té tots els números de sobreviure, es tracta de les atxes de barballó que s'encenen a algunes poblacions catalanes per a l'arribada dels reis d'Orient. A Tona aquesta tradició jo la recordo des de sempre i la magnífica olor que desprèn el barballó quan crema la relaciono sempre amb aquest dia. I per què sóc optimista? doncs perquè cada any es veuen més atxes i sembla ser que els nous tonencs (vinguts majoritàriament de l'àrea metropolitana) també estan fent seva aquesta tradició. Una altra cosa a favor és que l'Ajuntament de Tona té un camp ple de barballó expressament per mantenir aquesta tradició i així evitar també que la gent vagi al bosc a buscar-ne i el pugui malmetre, ja he manifestat moltes vegades que el meu poble és dels més ecològics del país i m'agrada veure que encara que el consistori hagi canviat de signe segueixi en la mateixa línia medioambiental. Aquest any la pubilla encara no tindrà una atxa per ella sola perquè encara és petitona però tinc moltes ganes de veure la cara que farà quan vegi la cavalcada des de primera fila, és sens dubte un dia especial.
Díptic Reis Mags
Foto: "Els reis d'Orient porten coses, porten coses.. els Reis...." de JRoca
6 comentaris:
No cridis al mal temps, que encara apareixerà algun ecoloxista de Can Fanga per explicar-vos que no es poden cremar les atxes, ja que generen emissions de CO2... ;)
No n0havia sentit parlar mai d'aquestes atxes! Que interessant, i encara més que el poble tingui una zona on cultivar-les per no perdre la tradició!
David,
espero que cap "pixapí" ens vingui amb lliçons d'ecologisme, els mostrarem ràpid on es troba la sortida Tona Sud, a més, aquí ho aprofitem tot, el Co2 el donem a les plantes. ;-)
Anna,
l'espectacle previ a l'arribada dels reis és digne de veure en directe, ja ho saps, encara hi ets a temps.
Salut
Osti, doncs si, realment una tradició que jo també la recordo de sempre. Crec que aquest ha estat el primer any que no estic a Tona per reis i per tant no sé si als altres pobles també hi ha aquesta tradició. De patge a Riuprimer no vaig veure ningú que en tingués... Això si,els reis passen casa per casa a donar els regals..
Què vols dir amb que el CO2 el donem a les plantes?
Chestnut,
pel que tinc entès també es fa a Taradell i segur que a altres llocs. això del Co2 i les plantes era una manera de dir que les plantes l'absorbeixen per crear oxigen després, sort en tenim que ho fan.
Salut
Osti, ara m'havia arribat a pensar que la tradició era endèmica de Tona.. hagués estat la reostia...
Ah, si!jo pensava una altre cosa... Tens raó, a més, l'últim que s'hauria de cremar és allò que és a sota terra. Al cap i a la fi la fusta és energia solar i si s'extreu correctament i sota una legislacions, no pot generar gairebé cap impacte.
Per cert, me'n he oblidat, molt interessant això del bargalló, sempre m'havia pensat que era espígol sec. També desconeixia això de que tenen un camp expressament...
Salut!
Publica un comentari a l'entrada