dimecres

El decret de la llengua

Notícia del dia: El Departament d’Educació recorre el decret del govern espanyol sobre fer una hora més de castellà a les escoles.

Encara no havia parlat sobre aquest tema en el bloc tot i que és un tema que m’interessa molt. El meu punt de vista sobre el decret és que és una llei absurda, m’explicaré: es veu que el decret intenta promoure el bilingüisme, perfecte, m’està molt bé que els alumnes de Catalunya siguin bilingües i dominin com a mínim les dues llengües oficials. Partint d’aquí analitzem els usos lingüístics del país: quina llengua és la més parlada, quina és més usada als mitjans de comunicació, quina és parlada per pràcticament el 100% de la població, quina de les dues llengües té una expansió mundial imparable i la parlen 400 milions de persones, quina és la que guanya per golejada al cine, quina parlen els alumnes a l’hora del pati, quina parlen sortint de l’escola, etc... una vegada tenim ja un anàlisi social analitzem els resultats de les competències bàsiques a l’escola per treure conclusions. Val, no n’hi ha prou? Doncs anem a qualsevol escola de l’àrea metropolitana i fem preguntes en català als alumnes que surten de l’escola, fem el mateix en castellà a alumnes de comarques interiors, voleu les conclusions? Doncs els alumnes dominen perfectament la llengua castellana i no tan bé la catalana, bilingüisme seria 100% d’ambdues llengües, no?. Si no fem aquests fàcils exercicis de sociologia lingüística, per dir-ho d’alguna manera, val més no dir res. Ho dic per la gent que té ganes de guanyar vots amb la llengua, ja els coneixem tots amb la seva demagògia, parlen i parlen sense saber la realitat amb un objectiu clar de carregar-se la llengua catalana, l’eix de la nostra cultura.

Quan van nomenar un conseller que no ha estat mai mestre ni ha tingut relació amb les escoles si no m’erro, ja vaig pensar que la cosa no aniria bé, ha trigat massa temps a defensar la “independència competencial” del Departament, espero que li serveixi l’error per no tornar a caure-hi, li desitjo el millor pel 2007 perquè és una conselleria massa important per dir coses sense analitzar abans de què es parla.