Hàbits d'higiene
Avui vull fer esment a un interessant post d'en Jaume Sorolla al bloc Palabras sencillas. En Jaume ens parla de l'hàbit d'higiene a les classes d'Educació Física i de com la reducció horària pot fer que aquesta higiene es faci "a mitges".
He estat a diferents escoles i de moment no n'he trobat cap que fes dutxar els alumnes i alguna escola no feia res sobre la higiene corporal.
Amb aquest tema fa uns anys vaig tenir problemes en una escola amb una mare que em va acusar d'haver-la humiliat davant de tot el poble (sic) per haver posat a l'informe personal (per exprés desig de la tutora) una nota en la que es recomanava incidir més en els hàbits higiènics de la seva filla d'onze anys. La mare va reconèixer haver-me insultat i parlat malament de mi davant de tot el poble per aquest motiu, també va intentar (sense èxit) denunciar-me a l'inspector d'educació. En una reunió em va dir de tot i de pas em va acusar de bulling a la seva filla tot i que aquesta venia contentíssima a les sessions d'EF. Jo li vaig explicar amb el currículum a la mà (literalment) que els hàbits higiènics formaven part de l'educació física i que era la meva obligació informar-la d'un fet que més tard, entre llàgrimes, va reconèixer. Finalment em va demanar perdó i tot va acabar aquí després d'uns dies de força tensió.
Per què us he explicat tot això avui? doncs perquè el tema de la higiene pot ser molt delicat en algunes famílies i cal anar amb compte. Encara tenim molt camí per recórrer i molta pedagogia per fer entendre que l'Educació Física és molt més que fer quatre voltes a la pista o fotre quatre xuts a una pilota.
Foto:JRoca
5 comentaris:
Tens tota la raó Jordi, va molt més enllà, i cal que entre tots fem veure la importància que té. Encara ens cal a tots un bon camí a córrer amb aquest tema.
La higiene, però, com molts altres aspectes que s'han delegat a l'escola, considero que ha de ser especialment treballat també des de casa que són els qui en teoria han de cobrir les necessitats bàsiques dels infants.
Si es tracta de cas de negligència la tutora hauria d'haver parlat amb la família abans que rebessin l'informe, perquè parlant la gent s'entenen, i s'estalvien mal de caps.
Petjada,
la tutora em va assegurar que havia parlat amb la mare abans de l'informe però la mare ho va negar.
Està clar que la higiene s'ha de treballar des de casa com la majoria d'hàbits saludables però no totes les famílies ho entenen així.
Salut
Ja no és qüestió d'un aspecte concret del currículum d'educació física, sinó que més aviat podem estar parlant de respecte pels companys (pot sonar a exageració de nen pijo, però crec que es ben desagradable tenir aprop algú que no vetlla correctament per la seva higiene personal).
Al meu entendre, si que és quelcom que es pot treballar en l'assignatura (després de les classes que els alumnes es dutxin o almenys, es canviïn), però també caldria donar-hi un tractament més global, del tipus dels temes que es tracten a les hores de tutoria.
Salut!
Jordi, gràcies per la referència. La higiene, la importància dins el currículum, els continguts... és un continu lluitar per donar-nos a conéixer i per fer entendre que la nostra feina té un per què i és important. Cada dia tinc més clar que ha de ser una lluita diària, passet a passet, cadascú des de la nostra posició.
Moltes confusions i polémiques surten del desconeixement que té la gent de quina és la nostra feina, i de què fem en les nostres classes. Com bé dius, hi ha gent que creu que vigilem des d'una cadira mentre la canalla corre o xuta una pilota. Altres la redueixen a la categoria de "Maria" i sense voler (o volent) ens desacrediten com a mestres donant la importància suprema a altres materies, altres directament no volen saber, ja els va bé que a "gimnàstica" s'hi jugui...
Hem d'anar fent el treball de la formiga.
Salut.
A una escola de Palma, un pare pretenia que els estris d'higiene per realitzar EF els pagàs l'escola o amb els doblers de amterial que ja havia pagat
Publica un comentari a l'entrada