dijous

L'obesitat infantil i l'absurditat institucional

Ara es veu que el govern de l'Estat preveu fer una Ley de Seguridad Alimentaria y Nutrición que s'aplicaria a partir del 2011. Per fer aquesta llei m'imagino que no deuen haver comptat amb cap especialista en Educació Física ja que el volum bajanades és tan gran que fins i tot la FIEP Catalunya n'ha rebutjat l'enunciat.
N'enganxo un fragment:
"recomendará a los colegios la puesta en marcha de programas de "acondicionamiento físico" específicamente dirigidos a niños con problemas de obesidad, que incluiría actividades como la bicicleta estática, la natación o la gimnasia sueca y "actividades multideporte no competitivas" para los recreos, como el escondite o la comba".
I un altra perla:
"Se trataría de poner en marcha programas de acondicionamiento físico para niños con obesidad, donde un panel de monitores --distinto al de profesores de gimnasia general-- ofreciera actividad física personalizada a los alumnos con sobrepeso que lo desearan".
No cito més coses perquè em fa vergonya aliena, llegiu la notícia sencera aquí.
Bicicleta estàtica a les escoles? qui les pagarà? on les posaran?
Natació? a quina piscina? centenars de poblacions no tenen piscina coberta.
Gimnàstica sueca???
"Actividades multideporte no competitivas"? però quin esport no és competitiu? encara estem ancorats en la premissa falsa de pensar que la competició és sempre dolenta?
"Profesores de gimnasia general"? qui són? suposo que es deu referir als MEF.
"Actividad física personalizada"? suposo que deu ser alguna cosa així com: -Puja a la bici estàtica i pedala personalment.
Ho he llegit avui a partir del correu de la FIEP Catalunya i no m'he pogut estar de fer un apunt al bloc. Els lectors que no siguin MEF o mestres potser els resultarà que tampoc n'hi ha per tant però si coneixeu una mica la realitat escolar entendreu que tot això és absurd i que hi ha altres maneres millors de lluitar contra l'obesitat infantil.
Afegit 21/5/10: Apunt relacionat al bloc amic: Mestrex

4 comentaris:

Ricard ha dit...

Ja se sap les escoles han de servir per tot. Si hi ha algun problema, la solució està a l'escola. No m'estranyaria que aviat tinguem una nova assignatura: "com resoldre la crisi"
Sembla mentida que es puguin dir tantes bajanades, una rere l'altra.

Rafel ha dit...

No sóc MEF, però em solidaritzo.
Ja fa temps vaig comentar un article teu sobre la proposta del Ferran Adrià on deia que s'havia de treballar la nutrició a l'escola, on es va constatar el seu desconeixement sobre la realitat escolar.
Algú de l'administració havia d'institucionalitzar genials idees com les del millor cuiner del món, corregir-les i augmentar-les; no fos que el mindundi se senti sol.

PD. El manteniemnt de les bicicletes estàtiques és responsabilitat del Coordinador TIC?
Les piscines inflables dels Casals d'estiu serveixen?

Anna M. ha dit...

Sincerament no sé quins científics han acreditat i han aprobat aquesta llei. Només fer la proposta d'aquesta llei, fa adonar-se'n de la improfessionalitat i la manca de coneixements de la realitat d'una escola. El simple fet de plantejar als infants un "espècia" de gimnàs a les escoles, permet veure que no coneixen les necessitats i els processos cognitius dels infants. No saben que un infant és molt díficil que realitzi una activitat assolible a llarg termini? Que es pensen que fent dos dies d'activitats els nens s'aprimaran? Prenen mesures incoherents, irracionals... em sembla que hi ha un greu problema: ens pensem que els infants són adults en petits i que tot allò que s'ha anat avançant en el camp de l'educació física s'ha oblidat. Això mostra que el govern està enclat en el passat.

JRoca_Font ha dit...

Ricard,
"com resoldre la crisi", bona! espera..
Rafel,
la clau és en el coneixement de la realitat escolar, si no la coneixen que s'assessorin i que després parlin i legislin, si no ho fan així fan el préssec, com sempre.
Anna M.,
han perdut el nord, si és que l'han tingut alguna vegada..
Gràcies a tothom per comentar.
Salut