divendres

La lateralitat creuada és un problema greu?


Com a moderador del FòrumMEF rebo via e-mail un missatge cada vegada que algú escriu al fòrum, d'aquesta manera m'assabento de com van els fils de debat i intento eliminar ràpid els missatges inadequats com els de publicitat. Avui he rebut un missatge d'una mare preocupada que devia buscar informació sobre la lateralitat creuada i va anar a parar al FòrumMEF. Us copio el missatge perquè val la pena que almenys els MEF el llegim amb atenció:
Hola, em dic Dolors i he quedat sorpresa d' aquests mestres que intenten averiguar i es preocupen de que va el tema de lateralitat i que es pregunten si ho han de comunicar als pares. La meva resposta és si i a més sense cap dubte, millor prevenir. Us explico, tinc un fill amb diagnostic de lateralitat que ningú no va detectar i ara crec que a l' escola ho podien haver fet. Un dia el meu fill es va presentar a casa fent un tic (pampalluges amb els ulls) que cada dia ho feia més, ens va deixar intranquils i el varem portar a l' optometrista, aquest entre altres coses va diagnositicar aquesta lateralitat i la varem començar a tractar, durant sis mesos, el nen va deixar de fer pampallugues i tenia els ulls estimulats al 100% però segueix creuat, recordeu que la lateralitat porta afegit al pacient, baixa autoestima, stres, depresió i això ho pateix el pacient i els del voltant, a partir d' aquest panorama el varem porta a realitzar el mètode tomatis per desbloquejar el nen i tractar-ho a través de l' oida. No ha servit de res. En aquest moments i per falta de coneixament del tema i que tothom s' atraveix a tractar-ho psicòlegs, logopedes, optometristes, neuròlegs,.... sense dominar-ho ens quedem a mitges, ningú acaba de tr! obar el focus i anem perduts, perdem temps i diners i ara ja estem amb la desesperació. El meu fill de 10 anys i francament ara està patint molt a l' escola. Per cert una nota a tenir en compte es que solen ser nens que van molt bé amb matemàtiques.El meu fill és un crak amb mates però lent amb lectura (61pm) i una lletra i ortografia nefasta.Tot el que poguen averiguar, especialistes,,etc per a nosaltres serà una gran ajuda si ens ho comuniqueu. Som de Vic.però sobretoto Srs. comuniqueu allò que creieu que no va a l' hora, jo ho hagués agraït, és un problema més greu del que la majoria de gent pensa i a nosaltres l' escola no ens ha ajudat gents i el meu fill ja està enfonsat i no és cap solució canviar d' escola o el potencial intelectual i és només que està adormit. Una abraçada Aquí teniu el conjunt de missatges sobre aquest tema al FòrumMEF.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!!Som mare d´un nen de 6 anys, esquerrà de mà i dretà de peu, i llegint aquest post m´he quedat ben desconcertada. El meu fill no té problemes ni a l´hora de llegir, ni escriure, ni en cap feina relacionada amb l´escola.Pel que fa a la motricitat, a vegades m´hi fixo i per exemple per botar des d´una alçada petita no logra quedar dret...jo em pensava que era un poc poruc...per això hauria de preocupar.me??No sé!!Parlarieu amb el seu mestre d´E.F.??Gràcies!

Anònim ha dit...

Com a MEF, primer de tot crec que s'ha de dir que cada cas és diferent dels altres i que generalitzar pot ser nefast. El cas que comenta la Sra. del Forum pareix seriós i greu, però això no vol dir que tots els nens que tenen lateralitat creuada hagin de tindre aquests problemes tan aguts. En casos així d'extrems els MEF podem informar a la família, i ho hauria de veure un especialista de la part afectada (oïda, vista, neurologia...).
La lateralitat ha rebut un tractament molt diferent al llarg de la història, ha sigut un aspecte molt "social". Fins no fa massa, generació de post-gerra, estava mal vista la lateralització a l'esquerra o la creuada, i a tots els nens se'ls treia aquest "vici" a l'escola. Ara, la tendència respecta més a la pròpia naturalesa de la persona. Si un nen està clarament lateralitzat, penso que és una aberració tractar de canviar-la (hi ha gent que encara pensa així respecte a la lateralitat esquerrana). Des de la responsabilitat de MEF, crec que hem d'intervenir només en aquells casos d'una lateralitat que no està ben definida, per tractar de fixar-la en un o altre punt, i si fa falta caldrà avisar als pares. Els nens que "ho tenen clar", ja siguin esquerrans, dretans o creuats, se'ls ha de reforçar el seu estat natural sempre que el seu desenvolupament motriu estigui dintre d’uns paràmetres normals.

Pel que fa al fill de la Sra. Anònim anterior. Tranquil•la, té 6 anys! crec que és normal que caigui quan bota, està tenint experiències a través de les quals va agafant bagatge motriu, està aprenent.

Salut.

JRoca_Font ha dit...

Jaume,
estic d'acord amb el que dius, és important no actuar per intentar canviar la lateralitat com es feia antigament.
Pel que fa al cas de la mare del fill de 6 anys crec que no és gens preocupant, pel que diu llegeix bé i no té problemes a l'escola quan un dels símptomes de la lateralitat creuada problemàtica és precisament la lectoescriptura deficient.
Crec que els mestres en general i els MEF en particular hauríem de tenir més formació en aquest aspecte. Jo per exemple entenc la lateralitat com un domini lateral del cos que ve donat genèticament, si miro pàgines com www.lateralidad.com al·lucino perquè no entenc el tractament que fa de la lateralitat com si fos una malaltia greu.
Salut

CARME MORALES ha dit...

hola! Sóc la mare d' una nena de 8 anys amb lateralitat creuada. El meu germà també i el meu marit. Pura herència. El que vull dir és que depent del que estigui creuat (ma i peu, no afecta massa) els problemes venen quan els ulls no van a l' hora amb la resta, és aquí quan comencen a haver-hi els problemes de lecto escriptura. Pero ningú es posa d' acord, la psicologa especialista de pagament recomana terapia (pagant) l' optometrista recomana visita a un neuropsicoleg més terapia (pagant). A l' escola li posen reforç de lectura (pagant) i no li donen massa importància. Al final del trimestre en parlarem, pero el temps va passant, fa quasi un anys que ho hem detectat, en la lectoescritura ha millorat molt poc i no aconsegueix memoritzar les taules.
No sé que fer.
Carme de Calella

eva ha dit...

li deixo el meu correu electronic, per si voleu posar-vos em contacte em mi.El meu fill de 12 anys,te el mateix problema i em trobat un centre a Barcelona que funciona.Un petò


evafortea_e@hotmail.com

Anònim ha dit...

Hola! tot i que veig que aquests missatges són ja molt antics, potser encara pot interessar a algú que com jo, busqui informació del tema. Nomes volia dir que sóc mestra d'educació infantil i es va donar el cas que el meu cosí, que és òptic, em va demanar què en sabia sobre el tema perquè té dos bessons de 8 anys clients seus, que tenen molts problemes, sembla a causa de la lateralitat creuada mà ull. Jo li vaig dir que a la carrera d'això n'havíem parlat molt poc i en cap cas, no recordava que ens n'haguessin parlat com un problema, simplement que s'havia de respectar la lateralitat natural del nen encara que fos creuada. Però del tema mà ull gairebé no ens en van parlar, quan semblaria lògic pensar que els mestres hauríem d'estar més ben preparats per tal de poder detectar possibles problemes. De totes maneres si serveix per tranquil·litzar possibles pares preocupats, resulta que amb tot això vaig descobrir que jo mateixa tinc la lateralitat creuada, sóc dretana de mà i peu i esquerrana d'ull, i me n'he assabentat als 29 anys sense haver tingut mai cap mena de problema ni per llegir ni per escriure, al contrari, sempre vaig tenir molt bons resultats a l'escola. Potser el problema sorgeix quan hi ha diferents factors que es donen alhora, essent un d'ells la lateralitat creuada.

JRoca_Font ha dit...

Gràcies a tothom pels comentaris, em consta que la lateralitat és la cerca més utilitzada per arribar a aquest bloc la qual cosa indica que interessa molt. Les vostres aportacions enriqueixen i ajuden a altres persones.
Salut

Anònim ha dit...

Hola. Sento no haver descobert aquesta pàgina fins ara i ja fa temps dels escrits que he llegit; és tard per respondre'ls però servirà per algú segur: sóc logopeda i primer em fa molta gràcia quan algú diu "tinc lateralitat", i és que tothom té lateralitat, però falta posar-hi un adjectiu: creuada, homogènia, heterogènia, no definida, definida... En quant al nen de Vic que ha passat per tants especialistes, el que veig és un típic i clar cas de dislèxia; s'ha d'estudiar bé tot el que li passa al nen, ja que la lateralitat creuada no és un problema en sí sinó si amb ella hi ha més afectacions. El que passa és que encara no tothom sap prou sobre la dislèxia i els que ho paguen són els pares i els nens que van marejats i desorientats d'una banda a l'altra, mentre el temps va en contra seu. Llàstima que encara no hagin caigut en mans d'un bon professional.
Gràcies.