dimecres

Acabar jugant al monopoli de les caselles de color blau turquesa


Si ets una mica geek i t'assabentes via Twitter -o com sigui- de què es cou per la xarxa, de seguida tens una percepció que el sistema Linux és molt més fàcil, més atractiu i més-de-tot que el Windows de tota la vida. Una colla d'activistes Linux s'encarreguen de recordar-te dia sí i dia també les excel·lències del sistema alhora que et diuen que el Windows és una merda. Molt bé.
El curs passat el Departament d'Educació -amb bon criteri- posava a l'abast dels centres un catàleg informàtic on, entre d'altres equipaments, hi havia amb estacions Linkat a "millor preu" per incentivar que les escoles adoptéssim aquest sistema. Alhora, el mateix Departament signava col·laboracions amb el gegant Microsoft per valor de nosépasquants milers de bitllets.
I arriba el setembre i cal engegar els ordinadors amb el Linkat i comencen els problemes. Els coordinadors TIC (o TAC) som els encarregats d'anunciar la bona nova a la resta del claustre i inculcar progressivament el nou sistema, però tenim un problema, no en sabem. Això sí, després de sentir tantes vegades que és tan fàcil i intuïtiu, ens hi tirem de cap i remenem hores i hores les pantalletes que ara no són color turquesa, són de color taronja. I després resulta que un servidor s'apunta a un curs de formació i no li concedeixen; i després resulta que portem sis mesos de curs i hem fet una sola jornada tècnica de Linkat amb trenta persones en una aula per vint. I per acabar-ho d'adobar el suport tècnic extern ve menys sovint perquè ara té més escoles i les mateixes hores, vergonyós. I el seminari TAC, que va començar el febrer, no contemplava el Linkat.
I a l'escola les coses han de funcionar i el responsable informàtic sóc jo; i ara, passat aquest temps, me n'adono que he perdut tantes hores intentant entendre com collons instal·lar una impressora que no té un maleït driver o com connectar un ordinador amb Linkat amb la xarxa Heura Wifi. Me n'adono que em falten hores per coordinar el bloc escolar, per programar com cal les meves sessions i per assessorar a la resta de mestres en el que calgui. M'adono que estem deixats de la mà de Déu, que això del Linkat deu ser alguna promesa política o una aposta sense fonaments en formació. I sí, ja sé que hi ha un fòrum que funciona i que hi ha gent bona que et dóna un cop de mà però no n'hi ha prou.
Sap greu començar el curs amb aires revolucionaris i il·lusió utòpica de canvi i acabar-lo jugant al monopoli donant voltes a les caselles color blau turquesa.
Mode debat: ON

8 comentaris:

Galderich ha dit...

En fi, el problema de les TIC a l'escola és que és una promesa electoral i està muntada amb el ....
El mateix passa amb els materials auspiciats pel Departament... En fi, un desastre d'abast brutal!
I per acabar d'adobar el tema tenim el conseller Maragall incitant als pares portin els nens a l'escola el dia que els professors fan vaga!

Ricard ha dit...

Jo també he picat amb el Linux. Em volia comprar un Notebook i al final el vaig comprar amb Linux, amb la idea que així podria practicar. Poca cosa he fet excepte fer-lo servir de màquina d'escriure. Aprendre un altre sistema operatiu és massa feixuc i requereix massa temps.

JRoca_Font ha dit...

Galderich,
jo crec que les intencions són bones però no estan ben estudiades i queden en un no-res i un munt de diners tirats a la paperera.
Ricard,
jo tinc un notebook dual Linkat-XP i pràcticament només utilitzo l'XP ja que és més ràpid i em porta menys problemes.
Salut

Eric Vila ha dit...

A mi m'agrada força el linkat, però a on hi hagi un mac ;)...
Ara bé, quan veig la Coordinadora de TIC-TAC de la ZER la Maria no voldria estar a la seva pell en molts moments.
Èric Vila

Rafel ha dit...

Aplicacions pedagògiques de les TIC o aplicar-se a les TIC sense poder fer pedagogia.

Dissortadament la segona ens està superant per manca de suport tècnic extern, especialment. I de formació presencial.

Espero que vegin que la inversió que s'està fent no és prou eficaç i rectifiquin.

elmaestrojuan ha dit...

Per ací tenim el Lliurex i per el que he llegit, és cosi germà del vostre Linkat i tú i jo podriem agarrar-se de la mà en tant que Garicupers en Solo ante el peligro. Mal de molts... però és el que hi ha.

JRoca_Font ha dit...

Èric Vila,
no conec els Mac però la seva legió de seguidors en parlen meravelles. I sobre la coordinadora, animeu-la força, que això és molt dur.
Rafel,
m'imagino que se n'adonaran que aquest no és el camí i espero que augmenti la formació, som molts els que ens hi implicaríem més si estiguéssim més formats.
elmaestrojuan,
és el que hi ha, ja ho pots ben dir. Molt bona aquesta del Garicuper ;-)
Salut

Xevi Vilardell Bascompte ha dit...

La intenció és bona, però Linux, tot i ser un sistema operatiu molt fiable i una bona alternativa, no és encara, lamentablement, per a tots els públics. Els cops que he intentat fer el salt a Linux, i no han set pocs, he desistit al cap d'uns dies davant l'impossibilitat de configurar qualsevol cosa que amb Windows són 30 segons. Entenc que per una macro-organisme com és el departament d'ensenyament li aniria molt bé un estalvi important en llicències de software, ara bé les coses s'ha de fer amb cap i sobretot amb recursos. Volem fer el salt a Linux? Perfecte, forma al professorat i fes-ho. Lamentablement, la política sempre funciona al revés...