divendres

Institut 14 d'abril

Avui s'ha inaugurat l'Institut de Tona després de molts anys de reivindicar-lo i de veure com altres pobles es van avançar per les raons que sigui, bé, per política. Resulta que els nois i les noies hi han començat a anar i l'Institut encara no té nom, jo no voldria un nom tipus Institut Tona o de Tona a seques, prefereixo un nom amb personalitat. Des d'algun sector tonenc s'ha reivindicat que s'escollís un nom que fes referència al lloc on està ubicat, el barri de la Fontordera, d'aquesta manera demanen que es digui Institut Fontordera, ho reivindiquen perquè l'escola pública es diu Era de Dalt perquè està on hi havia una era. La meva proposta pel nom de l'Institut és 14 d'abril, sí, un centre amb nom de data, data republicana per excel·lència. M'agrada perquè és un dia que socialment i educativament va ser un gran avenç pel país que acabava de viure una dictadura militar. El 14 d'abril significa esperança, llibertat, igualtat i lligat a l'educació significa estar a l'avantguarda mundial ja que durant la República el nostre país era referent en educació, no com ara... Crec que és important que els nois i les noies del segle XXI coneguin el que va significar la República i també el gran esforç educatiu que es va fer per una societat més justa.
Foto: "Cementiri a les afores d'Argelers" de JRoca

10 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

osti tu, veig que per aquí també puc anar actualitzant el què passa per Tona.
No sabia que s'inaugurés ahir, tants dies fora no són bons.
Home, Fontordera... el nom en si no té massa d'especial (que jo sàpiga). L'Era de Dalt almenys ha servit com a llegat del passat agrícola a la zona.

Ara deuen anar de cul buscant professors i organitzant una mica tot no? Bueno, suposo que tenen fins el setembre per anar fent aquesta feina...

Salut

JRoca_Font ha dit...

Chestnut,
ja veus, darrerament m'estic especialitzant com a cronista de Tona ;-)
No sé gaire com ho tenen, hi aniré a fer una ullada, per cert, què et sembla el nom de 14 d'abril?
Salut

Anònim ha dit...

14 d'Abril seria un nom genial. La gent coneix massa poc sobre la República, només es recorda les coses dolentes. Que l'institut es digués 14 d'Abril seria especial al tractar-se d'un lloc a on s'ensenya.
Llàstima que no pugui votar jo!

Anònim ha dit...

A mi també m'agrada el nom 14 d'abril. El que comentes és molt interessant que se sàpiga però a banda que ho puguin conèixer els joves del XXI ho hauríem de conèixer més els nascuts a finals del XX, parlo per mi mateixa, que sóc del 77 i que em poso les mans al cap sovint per totes les coses que no sé. Hi ha molta feina per fer si la volem fer ben feta! (i crec que es pot fer amb esforç i humilitat). Salut.

ErrareHumanumEst ha dit...

És un bon nom per un institut i tractant-se de tot el que hi vem guanyar, encara més.
Això si, el 14 d'abril serà una excusa més pels alumnes de l'institut per fer festa ;)

Montserrat ha dit...

Vols dir que un institut ha de tenir un nom d'una data política??? No seria millor posar-li el nom d'algun personatge important, i potser desconegut, que ha lluitat especialment per Tona???

JRoca_Font ha dit...

Roi,
dubto que ho deixin decidir al poble en una votació, suposo que el Departament d'Educació hi té molt a dir.
Marta,
t'aconsello els llibres "La República que vam viure" i "Mestres de la República", aquests llibres mostren una època esperançadora que es va trencar pel feixisme.
Montserrat,
jo no veig el 14 d'abril com una data política, és la data legítima de la democràcia, abans de la guerra hi havia places i carrers amb aquest nom. Aquesta data simbolitza llibertat, igualtat i si la relacionem amb l'educació simbolitza una educació de qualitat per a tothom. Un personatge important per Tona? suposo que serà la solució que triaran. Com a tonencs il·lustres tenim en Salvador Gurri (http://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Gurri_i_Corominas) i el Noi de Tona però el pobre no té ni pàgina a Viquipèdia. :-( Potser li posaran el nom de Joan Maragall que va tenir alguna relació amb Tona, ja es veurà, informaré al bloc.
Salut

Joan Arnera ha dit...

No ho sé, tu, a mi tant absurd em sembla considerar la república com la causa de la guerra civil espanyola (com fan els fatxes), com condierar-la el paradís.
La República tingué algunes coses bones, no gaires, i el millor que tingué és (com els bons rockers) que va morir jove i va deixar un cadàver (un mite) ben bonic.
No sé, 14 d'abril com a nom d'un instotut em sona molt a nom vinculat a la història d'Espanya, sobretot, i no pas (no tant, ja ho sé la cosa de la republica-catalana-dins-de...blablabla) de la història del nostre país.
Mai no l'he entesa, aquesta filia que teniu alguns amb al república... I sí, ja sé que en matèria educativa va ser un moment notable i tota la pesca però..
No sé, ja heu llegit els escrits dels polítics republicans de Madrid (ei, els d'esquerres també) contra Catalunya? són calcadets als actuals...
En fi, vejam si li troben un nom més polidet, doncs. I felicitats, tanmateix, als tonencs.

JRoca_Font ha dit...

Joan,
està clar que la República a la pràctica no va anar bé en molts aspectes però també és cert que va ser una època esperançadora amb avenços en el camp de la igualtat i la democràcia. Pel que fa a l'educació va ser una època diguem-ne daurada perquè s'hi van destinar recursos i el professorat estava preparat,motivat i amb ganes d'innovar per a millorar. Des de Madrid ens van tractar malament? és clar, és el que han fet sempre,quan ens han tractat bé?
Per mi la data de 14 d'abril significa un canvi positiu en molts camps i sobretot en l'educatiu, és per això que crec que un Institut hauria de portar aquest nom.
Hi ha escoles i instituts amb noms de feixista com l'Eugeni d'Ors i carrers amb noms de militars que han bombardejat Barcelona, no crec que posar el nom d'una data lligada a la democràcia sigui una mala idea.
Gràcies pel comentari

Anònim ha dit...

Gràcies per les recomanacions!! :)