dimarts

Els pobles canvien i les tradicions perduren

El 9 Nou de dilluns publicava una notícia sobre els canvis que està experimentant Tona degut a l'augment de població de la present dècada. Diu el diari que s'ha fet un estudi que demostra que els tonencs de tota la vida estem preocupats, entre d'altres coses, perquè els nous tonencs s'integrin a la vida sòcio-cultural que històricament ha regit Tona. Jo no he participat a l'estudi però m'incloc en els que veu amb certa preocupació un augment de població tan gran en tant poc temps; hem passat de mantenir-nos entre 5.000 i 6.000 habitants entre el 1.980 i el 2.000 i ara passem dels 8.000 actuals gràcies a l'arribada de gent de l'àrea metropolitana de Barcelona. Té certa lògica analitzant l'evolució de la totxana dels últims anys: pel que et donaven d'un piset a Barcelona, a Tona tenies una casa unifamiliar amb garatge i jardinet. I a veure, no cal ser gaire analista ni experto d'Antena 3 per saber que això que passa a Tona també passa i ha passat a desenes de pobles petits dels voltants de les àrees metropolitanes del país.
Ahir van passar els Reis d'Orient a Tona i em va agradar veure com molts nous tonencs estan agafant una de les nostres tradicions més maques que és rebre la comitiva reial amb atxes de barballó, cada dia es veuen més atxes. Ahir la pubilla ja va agafar l'atxa tota sola durant uns segons i quan vam arribar a casa tenia els cabells impregnats de l'olor de l'espígol, deia que feia olor de rei negre.
Dijous preguntaré als nens de Taradell si també mantenen aquesta tradició tan maca, si no tinc mal entès Tona i Taradell són els dos únics d'Osona que cremen atxes de barballó*.
Foto: "La nostra tonenca cremant l'atxa amb els guants que va cagar el tió" de JRoca'09
* Li hem de dir a en Màrius Serra que a Tona del barballó en diem "vermelló", no sé si també a Taradell, ho he de preguntar...

2 comentaris:

Vida quotidiana ha dit...

Molt probablement Tona s'estabilitzi en aquesta quantitat durant les properes dècades, un cop les coses retornin a una certa normalitat. Cal mirar aquest increment de població com una oportunitat i no com una amenaça. Per exemple, ara pot existir massa crítica per realitzar força coses que en un poble de 5.000 habitants eren molt difícils de dur a terme. Només cal una mica de lideratge i que els polítics estiguin prou allunyats...

JRoca_Font ha dit...

David,
està clar que els tonencs de tota la vida hem de buscar coses positives a aquest augment de població però ens fa por passar de ser un poble petit a un poble gran. Crec que és molt important que els nous tonencs s'integrin a la vida tonenca perquè poden fer de filtre i acabar d'una vegada amb les ferides profundes que tenim des de fa uns 20 anys per culpa d'una incineradora. Precisament aquests fets de fa 20 anys fan que actualment no tinguem un lideratge clar i que hi ha certa sensació de falta d'empenta per fer coses grans. Bé, és un tema complexe, en podria escriure un bloc sencer però passo de problemes i no em vull implicar en temes de política local.
Salut