dimecres

Decreto per tant existeixo

Nou decret del govern espanyol: Els alumnes de primària hauran de llegir mitja hora diària obligatòriament.
Tornem-hi: nova llei sense cap ni peus.
A veure, la llei respon a una realitat que és que els alumnes cada dia llegeixen menys i a sobre hi ha el greu problema de la comprensió lectora. En el fons la llei pot ser lògica i positiva, a la pràctica ens podem trobar que l'obligatorietat de llegir cada dia durant mitja hora provoqui l'efecte contrari al que es busca, és a dir, que els nens avorreixin la lectura o que ho vegin com a una imposició. A més, com que les escoles són diferents segons el context sòcio-econòmic, cultural o lingüístic on es troben, els alumnes també són diferents i aquesta llei pot ser positiva en un determinat centre però inútil en un altre.
Qui coneix millor que ningú les necessitats de les escoles? els propis centres.
Solució: donem autonomia als centres sobre la idoneïtat o no d'aplicar determinades lleis.
Com? a partir dels resultats de les competències bàsiques que passen tots els centres podem arribar a conclusions entre d'altres coses sobre el nivell de lectura. Que en un centre d'Igualada fa falta reforçar la lectura? doncs es reforça de la manera que el centre cregui oportuna; que en un centre de Taradell es considera que la prioritat és reforçar el càlcul mental en comptes de la lectura? doncs es reforça el càlcul mental.
Em sembla que no dic cap bajanada, a la meva escola ho fem així.
Per cert, si a la meva escola s'hagués d'aplicar la llei de la lectura el passadís estaria sempre ocupat, no tenim biblioteca, tenim quatre prestatges plens de llibres al passadís, ah, l'escola es va construir l'any 2004, vergonyós!

1 comentari:

Vida quotidiana ha dit...

Tens tota la raó del món: imposar mitja hora de lectura per decret és una més de les bestieses que s'estan fent per posar pegats a un problema que necessita d'una solució global.

Farem mitja hora més de lectura, però amb quins llibres la farem? Estan les biblioteques escolars preparades per a assumir aquest repte? O encara tenen com a darreres novetats "El Zoo d'en Pitus" o "La Colla dels Deu"? I ja no parlem del vostre cas, on ni tan sols teniu biblioteca...