diumenge

Ruta de l'exili

Cap de setmana a cavall entre el Principat i la Catalunya Nord.
Dissabte vam visitar a Perpinyà a l'Antoni Casadellà: un mestre jubilat francès que va néixer a la Maternitat d'Elna l'any 1942. Ens va convidar a casa seva a dinar i vam estar parlant llargament de diferents temes relacionats amb la República, el magisteri, l'obra Punxes a la sorra, el llibre que està escrivint sobre els seus pares exiliats, etc... És un pou de saviesa i un republicà convençut. Ha promès ajudar-nos a promocionar la nostra obra a diferents pobles de la Catalunya Nord, si tot va bé aquest any veurem Punxes a la sorra a Elna mateix.
Al vespre vam tornar a la zona de Darnius, Agullana, la Vajol... una zona de contrabandistes, de secrets, exili i lingots d'or amagats; ja veieu, una zona plena de misteri que sembla que revifa després dels reportatges del 33 i del llibre "El setè camió". Vam fer nit a una casa rural plena d'història on vam tenir llargues converses amb bona gent d'exquisit tracte. No ho tenia previst però els vaig donar un DVD de l'obra, ells que saben de què va el tema de l'exili valoraran millor que ningú el nostre esforç per portar-lo a escena. Un dels temes de conversa va ser l'escola on els fills de la zona aprenen francès com a llengua estrangera, es troben amb el problema que quan van a l'institut allà hi fan anglès i aquests tenen un nivell nul o molt baix, certament és un problema perquè en aquella zona cal saber parlar francès i alhora tenir en compte que l'anglès és la llengua més universal i important per aprendre.
I aquest matí ens hem arribat al coll de Manrella a veure el monument a Lluís Companys i a la resta d'exiliats. Tot seguit hem anat amb una comitiva força nombrosa al Coll de Lli a recordar la ruta que va fer el President fins a l'estat francès, malauradament només tornaria per a ser afusellat. Allà diverses persones desvinculades políticament han parlat i han cantat cançons acompanyats en tot moment per una freda tramuntana, ha estat emotiu. He conegut el doctor per la Universitat de Girona Salomó Marquès que és un expert en el tema de l'exili i en el magisteri de la República, hem estat parlant una estona i m'he compromès a enviar-li el DVD de l'obra. M'ha agradat molt quan ha parlat i m'ha agradat especialment el que ha dit que fa amb els seus alumnes de la UdG, els porta d'excursió per la ruta de l'exili, he pensat que un mestre de la República faria el mateix.
Fotos: "Companys al port de Manrella" de JRoca

3 comentaris:

miq ha dit...

Jordi,
Quina meravella l'apunt d'avui. M'has fet enveja amb aquest cap de setmana tan carregat d'història (i d'històries) que expliques. I m'han entrat més ganes de veure "Punxes a la sorra". L'enhorabona per l'obra, que sembla que va vent en popa, i per les fotos de l'estrena que has anat penjant al bloc que li dediques.

Salut des de Nova York.

JRoca_Font ha dit...

Miquel,
gràcies pel comentari. Diga'm una adreça física i t'envio el DVD.
El meu e-mail és jroca222@xtec.cat

Salut i República

Lídia Clua ha dit...

Iuju! Ja tinc les meves entrades per la sessió de Punxes a la Sorra del dia 16 de febrer. Aquest cop no me'n quedaré fora!!