divendres

Tinc aurèola: l'aurèola ROCA

Setmana de cultura: si ahir hi havia titelles avui música i cinema, hem anat a Manlleu a veure un espectacle anomenat “El rostre pàl·lid de Buster Keaton” de December Quintet, es tracta de música per a cinema mut, així de senzill i així d’interessant. December Quintet ens ha explicat com eren les pel·lícules mudes i com s’ho feien uns músics en directe per amenitzar les pel·lícules. Amb sentit de l’humor, pedagogia i molt d’art ens han delectat amb una sessió musical amb imatges de la fantàstica pel·lícula del 1922.

I anem a un altre tema: la crítica del 9 Nou de l'obra Punxes a la sorra escrita per un servidor. Bé, d'entrada us posaré uns breus antecedents del crític que la fa: Ignasi Janer. Fa poc menys de tres anys la Guarderia Teatre va versionar "L'hostalera" de Carlo Goldoni, tot un clàssic. Totes les crítiques de la gent que l'anava a veure eren excel·lents, totes? no. Resulta que pel senyor Janer l'obra era un desastre i així ho va manifestar a la seva crítica al bi-setmanari més important de la Catalunya interior. Continuem: la gent de la Guarderia es va presentar al prestigiós premi Caixa de Manlleu i resulta que van guanyar el primer premi, sí senyor, 6000 €! ah, això no és tot, van guanyar també el premi del públic valorat amb 1500€. Està prou bé tenint en compte que es van presentar 42 obres...

Més? vinga va, més. El passat maig del 2006 un servidor va presentar el text d'un monòleg al concurs de monòlegs humorístics de Caixa de Manlleu i el 9TV. El monòleg el va interpretar en Jordi Armadans i ho va fer tant bé que vam guanyar el premi al millor guió valorat amb 600€ que ens vam repartir (com és lògic). En acabar l'entrega de premis es va sentir una veu darrera nostre que deia en veu alta (perquè se'l sentís) que els premis havien estat injustos, qui era aquesta veu que no va respectar el que va dictaminar el jurat format per en Carles Capdevila (TV3, Catalunya Ràdio), Dolors Rusinyol (Universitat de Vic) i Xavier Bardolet (El 9 Nou) ? sí, l'Ignasi Janer.
Nota afegida posteriorment: he rectificat el nom de Xavier Bardolet, abans havia escrit erròniament Jordi Bardolet, en Jordi Vilarrodà m'ho ha fet notar en un comentari. Gràcies.

Més? resulta que m'ha arribat que a la comarca d'Osona hi ha algun grup que veta l'entrada d'aquest crític als seus espectacles després de precedents amb crítiques destructives. D'aquesta manera alguns amics ja em van avisar que la crítica possiblement no seria bona. Bé, tampoc és d'estranyar si quan va venir el crític va estar-se tota l'estona xerrant amb la persona del seu costat com m'ha dit un amic que seia davant seu. Doncs la crítica ("Una guerra sense sang". El 9 Nou nº2759. Pàgina 46) no ha estat bona, ha estat un linxament contra el text i contra la meva persona, tota la gent que l'ha llegida així ho ha vist, a més hi ha algunes imprecisions que el noi no devia entendre per estar distret. Un amic amb molt sentit de l'humor m'ha dit per SMS: "Enhorabona, t'estàs fent un espai, ja ets algú. Un pas endavant per triomfar"; un altre m'ha dit: "Ni cas, va ser genial!!!". Val més agafar-s'ho bé, em quedo amb els comentaris d'amics, coneguts i no coneguts que van venir a felicitar-me després de les 3 representacions que hem fet, aquests són els que m'importen, com també els de la gent de teatre que hi entén de veritat com uns amics professionals que no citaré sense demanar-los permís. Us deixo amb la part final de la crítica, l'únic tros on parla de les tres fantàstiques actrius:

"L'estrena professional de la direcció de Montse Rodríguez s'acompanya d'una interpretació també femenina (Marta Esmerats (va amb a i no amb e), Marta Pons i Aina de Cos-Estrada) que compleix, amb un esforç poc recompensat perquè l'aurèola* Roca és inversament proporcional a la força emotiva que hauria de desprendre una història com aquesta"

* Aurèola: fig Glòria que aconsegueix una persona pels seus mèrits, per les seves virtuts. (Font: Enciclopèdia Catalana)
He de reconèixer que això d'aurèola Roca m'ha fet gràcia, ho entenc com a un segell molt personal. Déu n'hi do crear una aurèola Roca amb només tres obres escrites de les quals una es va estrenar en l'àmbit amateur i una altra està per estrenar. Tinc aurèola: l'aurèola Roca!

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Aprofita aquesta aurèola i segueix escrvint com fins ara, a nosaltres ens agrada el que fas.
Montse i David

Roi ha dit...

He vist l'obra i he llegit la crítica d'aquest tal Ignasi Janer.

El meu comentari a títol personal és:
IGNASI JANER ÉS UN IMBÈCIL.

Anònim ha dit...

Ànims Jordi!!! No li facis cas. Els que hem vist l´obra ens hem emocionat de debó. Elisenda.

Unknown ha dit...

No me les vull pas donar de ser un expert en teatre però si que ser fer-me una idea clara quan vaig a veure una obra, del que l'autor m'ha volgut explicar, de les emocions, les sensacions que he pogut experimentar, del molt d'esforç que hi ha al darrera i més quan parlem de teatre amateur, i quan ha acabat l'obra em faig una senzilla pregunta...la voldries tornar a veure?. Jordi,t'ho diu un que sempre demana bacallà i crema catalana, la tornaré a veure.
I m'apunto als que diuen que aprofitis l'aurèola que ja tens i que segueixis escrivint com fins ara.
En Castanyer

JRoca_Font ha dit...

Gent,
moltes gràcies pel suport. Us asseguro que l'aurèola Roca seguirà escrivint i molt aviat veurem resultats, no ho dubteu, la motivació extra que m'ha donat aquest personatge no li podré agrair en ma vida, si el que volia era enfonsar-me li ha sortit el tret per la culata.
Salut

sandra ha dit...

Hola;jo tampoc estic d'acord en el què diu l'Ignasi sobre l'obra.Reconec que les altres obres d'en jordi no em dèien massa res.Però en aquesta m'ha sorprès gratament.L'obra és més que correcta, amb un guió ben documentat i amb descripcions emocionals i ideològiques molt encertades malgrat la dificultat de fer-ho sense haver viscut l'experiència propera de cap guerra.És una obra molt interessant, que transmet un moment de la nostra història col.lectiva molt interessant de recordar.T'animo realment a continuar escrivint i més,t'agraeixo l'esforç.

Anònim ha dit...

Salut a tothom...
Tot i que vaig tenir ocasió de fer-ho amb en Jordi, el mateix divendres, voldria apuntar un parell de precisions com a cap de la secció de Cultura d'El 9 Nou:
-El crític Ignasi Janer, un dels dos col·laboradors del diari que treballen en aquest àmbit, no està vetat per cap grup osonenc (almenys que en tingui coneixement el propi Ignasi Janer i l'empresa).
-La valoració d'Ignasi Janer sobre l'obra "L'hostalera" de La Guarderia Teatre, en comparació amb les altres que es van presentar al premi Caixa Manlleu va ser aquesta: "L'hostalera, de La Guarderia Teatre, és la finalista osonenca i no fa gaire va poderse veure al Casino de Vic. De tots els textos presentats, molt probablement aquest sigui el més encertat i el que ofereixi unes possibilitats interpretatives més gratificants. L'obra propicia molt bons moments dramàtics, alguns dels quals es perden per un excés innecessari de l'actuació, que queda saturada en bastants moments". (El 9 Nou, 20 de maig de 2005). És evident que no era del tot negativa, en comparació amb les altres finalistes (tot i que sí és cert que s'havia publicat una crítica anterior, potser més dura). D'altra banda, el mateix crític ha publicat crítiques ben elogioses sobre altres obres de la mateixa companyia.
I una última observació, posats a precisar vocals i consonants: el membre del jurat que representava El 9 Nou era Xavier Bardolet, i no Jordi Bardolet.
-Una crítica negativa no és sinònim de "linxament", tot i que aquesta ja seria una valoració subjectiva.
-Per a en "roi": no cal recórrer a l'insult, que sempre és un argument pobre.
-Com se sol dir, el mitjà no comparteix necessàriament de les opinions dels seus col·laboradors. De fet, ni comparteix ni deixa de compartir, senzillament respecta la llibertat d'opinió dels crítics, que per això hi són, per opinar.

Salut, Jordi, i continua escrivint.

Jordi Vilarrodà
El 9 Nou, Cultura

Anònim ha dit...

I jo encara no l'he vist!!

Amb tot aquests comentaris em quedo amb el mínim comú denominador, que és una bona màxima: Jordi, continua escrivint.

I un apunt final: que parlin de tu és el que importa.

Salut.

JRoca_Font ha dit...

Jordi Vilarrodà,
gràcies per comentar al bloc.
Això que en Janer està vetat m'ho va dir un bon amic relacionat amb un grup de la comarca del qual me'n refio.
La crítica a "L'Hostalera" que esmento és la primera, no la segona.
Veig que he ficat la pota amb el nom d'en Xavier Bardolet, ho corregiré i esmentaré el meu error.
Tot i que "linxament" com vam comentar per telèfon és molt subjectiu és el que penso jo i la gran majoria de gent que ha llegit la crítica i m'ho ha comentat. Si en Janer hagués volgut fer una crítica de veritat sobre el que diu l'obra ho hauria tingut fàcil llegint la sinopsi, es deixa coses importants com la gran càrrega ideològica d'una de les protagonistes o també els canvis estructurals de l'obra amb la maternitat d'Elna, si analitzem el que diu bàsicament només es vol carregar el text i la meva "aurèola", l'aurèola Roca.
Entenc i respecto que el 9 Nou respecti l'opinió dels seus crítics, jo mateix vaig col·laborar cinc anys en la secció d'esports i valorava que se'm respectés la meva opinió.
Jordi, han passat uns dies i ara ja estic més tranquil, ja et vaig comentar que la manca de costum a aquestes coses em va afectar més del compte, per sort ja ho he relativitzat sobretot gràcies a l'ajuda de la gent que ha vist l'obra i m'ha donat suport. No vull donar la impressió que no accepto les crítiques, les accepto i molt, de fet m'ajuden a corregir els meus errors per a futures coses que escrigui, del que m'he queixat és d'aquest atac tan descarat i amb l'objectiu de fer mal. No sé què té aquest personatge en contra meva però és sospitós (tothom m'ho ha dit) que utilitzi termes com "l'aurèola Roca". Per mi aquest tema està tancat, no vull pas que se'n faci més ressò, no té cap sentit.
Salut i gràcies pels ànims a continuar escrivint.

L'urinal ha dit...

Hola Jordi, només escric per sumar-me al recolzament general.

Encara no he vist l'obra, però ara espero veure-la amb més ganes encara. Ja són dos trets per la culata ;-)

Salut, ens veiem a la ràdio.

Oriol