dimecres

Els milions de la LEC

Això de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) és un tema recorrent per gran part de la població i en alguns temes de debat sembla una mica com la Constitució en el sentit que tothom l'interpreta a la seva manera. La Generalitat, a través del portal gencat.cat, dedica un apartat on s'explica amb claredat aquesta llei que desenvoluparà al màxim les competències del nostre estatuet. Llegint els articles de la llei jo considero que és una bona llei en línies generals i que pot aportar molt a l'escola catalana d'aquest segle. Vull ser optimista, ja n'estic fart de tant pessimisme al gremi!
Això sí, dins de la llei hi ha el tema del finançament que em descol·loca una mica, o potser és el Conseller economista el que em deixa offside?; bé, tant de val, em costa d'entendre que les famílies catalanes hagin de pagar la meitat dels portàtils quan la LEC farda d'haver aconseguit el 6% del PIB en els propers vuit anys i 1500 milions d'Euros més que ara; 1000 en els propers quatre anys. Diria que això és una altra constatació de les presses a l'hora d'iniciar aquest pla dels portàtils a cinquè. M'hauria agradat sentir el Conseller economista dient-li al ZP que prorrogaria el pla fins a tenir les bases suficients per garantir-ne l'èxit, però ja hauria estat massa, oi?
Consulteu la LEC
Foto: "No hi ha base" de JRoca'09

dilluns

Rebutgen els portàtils

Un IES del Bages no accepta la introducció dels portàtils considerant que és una mesura precipitada. Ramon Barlam, expert en l'aplicació de les noves tecnologies a l'escola i professor d'aquest centre, explica en una entrevista al Regió 7 la seva opinió sobre el tema.
Llegiu l'entrevista aquí, val la pena.

dijous

Nomenaments telemàtics: explica el teu cas

Tela marinera amb això dels nomenaments telemàtics, en el poc temps que fa que funciona n'he sentit de tots colors i crec que un bloc que parla habitualment d'educació se n'ha de fer ressò. Al programa Els matins de Tv3 en van parlar i en aquest vídeo podreu entendre una mica de què va la cosa.
Si voleu explicar el vostre cas ho podeu fer en els comentaris, gràcies!

dilluns

Quan l'endoll és un argument de pes

Parlar malament dels que manen és un exercici molt habitual, i fàcil. De vegades tenim la sensació que tot el que fan ho fan fatal, i no és veritat. Si seguiu el bloc haureu vist que he criticat la precipitada introducció dels portàtils a cinquè per part del Departament que, a sobre, fa pagar als pares catalans la meitat del portàtil provocant un greuge comparatiu de primer ordre amb els nostres veïns de l'anomenada Espanya de les autonomies. També haureu llegit que en el mateix apunt- i en d'altres - elogiava la idea del catàleg de dotacions TIC.
Avui al 3cat24 la portaveu del sindicat USTEC-STEs també argumentava aquesta la precipitació en els portàtils, els arguments són ben clars. I jo, en la línia de la manca d'infraestructures, afegeixo que la mesura dels portàtils és més precipitada tenint en compte que encara no s'ha aplicat el magnífic projecte Heura (encert del Departament) a tots els centres del país. La mesura dels portàtils en essència no és dolenta però a la pràctica els fets en demostren que encara no estem preparats. Si almenys tinguéssim tot el que ens aporta el projecte Heura almenys l'argument de les infraestructures no seria tan pesant.

divendres

Premis Blocs Catalunya 2009: Els meus favorits

Ja han sortit a la llum els blocs finalistes als Premis Blocs Catalunya 2009 i per raons professionals he consultat especialment els de la categoria educativa. Aquest any no hem presentat el bloc de les Pinediques al concurs perquè per presentar-lo crec que almenys hauria d'aspirar a ser finalista i ara mateix, pendent de remodelacions que tinc en ment, no era el moment.
De la categoria educació em quedo amb aquests i us explico els motius:
EXPERIMENTS del Ceip St. Martí d'Arenys de Munt
Senzillesa i facilitat de consulta; la idea del bloc com a motivació concreta en aquest cas científica i de divulgació; els vídeos propis; la participació dels alumnes; categories definides. Espero que aquest bloc tingui continuïtat aquest curs, segur que el fet de ser finalistes els animarà; des d'aquí una abraçada i ànims!
Ceip Salvat-Papasseit de Santa Coloma de Gramanet
L'exemple perfecte del que ha de ser un bloc d'escola, jo hi veig una pàgina web clàssica d'escola transformada a bloc amb infinitat d'eines 2.0 que el fan més que interessant i motivador. M'encanta perquè informa des de qüestions diguem-ne burocràtiques d'escola fins a temes pràctics adreçats als pares d'una manera que "fa escola", què més es pot demanar que intentar implicar als pares en el procés educatiu?
És el millor bloc d'escola que he vist mai, potser sí que està un pèl atapeït a simple vista però crec que és on hem d'aspirar els que fem blocs d'escola.
Fem música! Ceip Sagrada Família de Caldes d'Estrac
Una meravella, el millor bloc temàtic escolar que he vist mai! El segueixo des de fa un parell d'anys i ja n'havia parlat al bloc. Porten actualitzant el bloc des de fa molt de temps i només això ja és un mèrit innegable. És de gran ajuda per especialistes d'educació musical, per MEF i mestres d'infantil perquè els vídeos que pengen ajuden moltíssim. M'imagino que el nivell musical d'aquesta escola ha de ser excel·lent, amb blocs com aquest, que mostren la feina incansable de l'àrea de música en un Ceip, l'assignatura d'educació musical és dignificada com es mereix.
No sé qui guanyarà a Vic el proper 2 d'octubre però espero que sigui algun d'aquests tres blocs.

dimecres

Mars attacks!

Un rumor sobre la grip A fa que 100 alumnes- de 250- no acudeixin a una escola de Figueres. Llegeixo la notícia i es veu que la mare, amb bon criteri, no va portar la nena a l'escola veient símptomes de grip, és a dir, la nena ni va trepitjar el centre ja que això va passar dilluns. Algú, mai se sap qui comença aquestes coses, va escampar entre les famílies que la nena tenia grip A i 100 alumnes van deixar d'anar a l'escola, com s'entén? com és possible que es propagui el pànic d'una forma tan ràpida i descarada,.. i irracional?
Em sembla que algú ha confós la grip A amb la pesta negra que va liquidar un terç de la població europea el segle XIV.
Amb comportaments socials com aquest la indústria farmacèutica mundial es frega les mans a l'estil Mr. Burns.

Llegiu la notícia sencera al portal 3cat24

dilluns

Il·lusió, vocació, passió

Cinc minuts abans de sonar timbre d'entrada de les nou he mirat el pati per veure si veia l'esquirol que ens va visitar els primers dies de setembre, o la parella de gaigs que voleiaven entre les tanques de la pista, però no, avui s'ho veien venir i no han tret el cap. El pati té un aspecte esplèndid gràcies a les pluges dels últims dies, m'hi jugo un pèsol que aquest any també hi trobarem algun rovelló. Amb el timbre els passadissos han canviat del tot sobretot pel que fa al soroll: corregudes i maletes amb rodes lliscant o picant contra els esglaons de les escales amb força passen a protagonitzar l'escena, cal ser el primer perquè segur que el primer dia ens deixaran seure on vulguem; o no, la nova mestra no sé de quin pal va, l'he estada observant des de la fila, sembla seriosa... però ha rigut!...
I a les cinc la pubilla torna contenta del primer dia a l'escola dels nens grans. No ha plorat gens i ha fet cas a la mestra, com ha de ser.
I repasso e-mails i xarxes socials vàries per llegir amb gratitud un article que es titula "Il·lusió, vocació, passió (05/07/09 diari AVUI)".
Gràcies Carles!
Foto: "1a part" de JRoca'09

diumenge

Loading...

Parlar de nous reptes amb un curs per endavant és caure una mica en els tòpics, ja ho sé; però per mi comença el curs amb els canvis més radicals des que vaig començar a treballar a l'escola pública el curs 98/99. Aquest curs deixo de ser tutor per encarregar-me de la programació de la informàtica a l'escola i passaré de fer quatre a fer setze sessions informàtiques entre 1r i 4t; també baixaré a fer la psicomotricitat d'educació infantil després d'uns quants anys sense fer-ne; i passaré a formar part de cicle inicial després de 10 cursos a mitjà; i per primera vegada no faré cap sessió d'educació física a primària. M'imagino que seré menys MEF i més coordinador TIC (o TAC). I és clar, tot això suposa un canvi radical que es notarà al bloc. No, no canviaré el nom, simplement m'imagino que les temàtiques d'educació física seran menys habituals i les que facin referència a la competència digital aniran en augment.
Suposo que us preguntareu si aquest canvi és volgut o no i la resposta és que, veient les circumstàncies i necessitats de l'escola, a finals de juny vaig pactar amb l'equip directiu aquest canvi veient que podia aportar moltes coses en un moment important sobretot pel que fa a la manera d'aplicar les tecnologies d'aprenentatge i coneixement a l'aula.
Trobaré a faltar ser tutor i impartir les assignatures de llengua i matemàtiques com també fer més hores d'educació física però tenia ganes d'afrontar aquest repte. Si aneu llegint el bloc veureu si me'n surto.
Gràcies!
Foto: "carregant" de JRoca'09

dimarts

Portàtils que no ens porten pel bon camí

L'argument del Conseller economista és senzill: els diners que t'estalvies en no comprar els llibres de text els pagues ara per pagar la meitat d'un portàtil. Amb els diners recaptats es pagaran llicències digitals, infraestructures i formació del professorat.
Sí, és clar, però, si els nostres veïns d'això del "estado de las autonomías" no paguen el 50% del preu de l'aparell, com s'ho fan doncs per pagar les llicències digitals, infraestructures i formació del professorat? alguna cosa no rutlla, segueixen sense sortir els números; una vegada més el maleït greuge comparatiu però ara amb l'agreujant que fa massa poc que ens han parlat d'un finançament collonut que es veu que tot ho arreglarà.
Presses i més presses. Fa poc, en aquest bloc mateix, elogiava la iniciativa del catàleg d'equipaments que permetrà renovar "la flota" de material informàtic dels centres aquest curs que ara comença. La importància cabdal d'aquesta renovació ha de ser un bon impuls per la digitalització eficaç de les escoles i de ben segur incentivarà el professorat a formar-se com cal per afrontar el futur (present). L'aposta Linkat de les noves dotacions és un argument pel canvi de mentalització del professorat i un acostament a les CCAA més avançades en aspectes informàtics com Extremadura.
Presses i més presses. Zapatero disfressat de Maragall promet portàtils i, aquesta vegada, la cosa no va de Pere i el llop. Som-hi tots, portátil para todos, improvisa que fa fort. Molts centres sense cablatge adequat, molt professorat sense formació adient i molts alumnes sense formació adient ja que la informàtica, per la raó que sigui, en molts centres és poc més que fer servir el Clic i dibuixar amb el Paint. Es podran seguir les classes a cinquè si una part dels alumnes no domina els portàtils o és lent amb mecanografia? seran sessions productives?
Presses i més presses. I els continguts digitals? les presses han deixat gran part de les editorials amb els pixats al ventre i són poques les que tenen material.
Aquestes iniciatives requereixen temps de preparació i formació si no volem que estiguin condemnades al fracàs. Cal temps per preparar els alumnes en l'ús progressiu dels portàtils, no és normal que la majoria toquin per primera vegada un d'aquests aparells quan comencin a cinquè i que, a sobre, se n'hagin de responsabilitzar.
Ja ho veieu, no ho veig gaire clar.
Catalunya és l'únic lloc de l'Estat on les famílies hauran de pagar l'ordinador portàtil escolar: El Punt
Foto: "Rovellada" de JRoca'07

Neix IN & EF


A través de la llista de correu de la FIEP-Catalunya m'assabento que ha nascut la revista INNOVACIÓ EN EDUCACIÓ FÍSICA (IN & EF) i d'entrada, sense pràcticament haver-ne llegit res, ja veig que és una iniciativa que té bona pinta. De la revista m'interessarà especialment tot el que faci referència a primària i educació infantil ja que aquest curs començo una nova etapa on la psicomotricitat a Infantil guanya molt de pes; ja ho aniré explicant. Al web IN & EF m'he registrat com a autor, això vol dir que tinc ganes d'aportar coses però no puc assegurar res, de moment m'hauré de conformar com a lector.
Imatge: logo de la revista In & EF

diumenge

Curiós comportament social

Els que som de poble m'imagino que sempre som els últims d'assabentar-nos de les modes juvenils però malauradament no ens n'escapem; i menys si vivim en pobles que han crescut de forma descontrolada en pocs anys. Darrerament he detectat que molts adolescents passegen pel carrer amb mòbils o aparells d'MP3 a tot volum. No cal dir que la "música" que escolten, de qualitat dubtosa si generalitzem una mica, surt distorsionada pels petits altaveus de tal forma que fa que a la pràctica sigui més aviat un soroll desagradable. M'imagino que és la versió vianant dels que van sempre fent soroll amb els vidres abaixats del cotxe perquè tothom els senti passar.
A les escoles s'acostuma a prohibir o limitar l'ús d'aquests aparells. Fins ara l'argument era que es podien perdre, que distreien els alumnes, que generaven mala maror o competència entre els alumnes; ara ja hi podem afegir un argument més simple: molesta.

dimecres

En Ferran Adrià i la recepta equivocada


Ara es veu que el millor cuiner del món defensa que les escoles imparteixin una assignatura d'alimentació saludable. Les paraules d'en Ferran Adrià són les típiques d'algú que parla de temes educatius desconeixent de què van les coses a les escoles. No es poden carregar a l'escola totes les coses que van malament a la societat, sobretot quan sovint són problemes derivats de la manca de sentit comú d'algunes famílies.
Senyor Adrià, l'assignatura d'Educació Física ja tracta en el Currículum LOE temes d'alimentació, concretament d'hàbits alimentaris saludables. D'altra banda s'ha de dir que la mateixa LOE ens diu que cal una reducció d'hores d'Educació Física per la qual cosa complir amb el Currículum al 100% és una missió més que complicada, per tant, demanaria al senyor Adrià i al senyor Fuster que demanin públicament que aquesta salvatjada de la reducció hores d'Educació Física no es faci efectiva; seria la manera més intel·ligent de lluitar, entre d'altres coses, contra l'obesitat infantil.
Foto: "Pistatxos de càmping" de JRoca'09
Relacionat: La crisi, l'hamburguesa i la LOE 25 de setembre del 2008